از کجا بدانم کودکم در حال دندان در اوردن هست؟
اول از همه باید بدونید، مثل همیشه هر بچه ای با دیگری فرق داره و این مواردی که جلوتر راجع بهشون صحبت میکنیم برای همه ی کودکان یکسان و مشابه نیست.
بعضی از بچهها در این دوران هیچ علائمی ندارند درحالی که بعضی دیگر هنگام درآوردن دندان دوران بسیار سختی را میگذرانند. نشانههای متداول دندان درآوردن عبارتند از:
- سرخ و دردناک شدن لثه ها
- سرخ شدن گونه
- جاری شدن آبدهان بیش از حد معمول
- تب خفیف
- اختلال در خواب
- آشفتگی بیش از حد معمول
- جویدن زیاد از حد
دنداندرآوردن و شروع غذای کمکی
وقتی از پروسه ی دندان در اوردن صحبت میکنیم، فقط چند راهکار محدود و مشخص برای کمک کردن به کودکمون وجود دارد. این کاملا طبیعی است که کودک موقع دندان درآوردن از غذا خوردن امتناع کند. لثه های کودک شما متورم و دردناک شده پس طبیعتا انتظار دیگه ای نمیتونیم ازش داشته باشیم.
از آنجا که معمولاً حدود ۶ ماهگی پروسه درامدن دندان شروع میشود، شروع غذای میتونه برای نوزاد بسیار سخت باشد. اگر کودکتان از درد دندان اذیت و کلافه هست و هنوز غذای کمکی را شروع نکردهاید، بهتر است چند روز صبر کنید تا کمی حالش بهتر شود. در ابتدای شروع غذای کمکی، مهم این هست که کودک یادبگیره چطور میتونه غذا بخوره. اگر درد داشته باشه، بعیده تمایل به خوردن چیزی داشته باشه و این ممکنه از همان ابتدا منجر به رابطهای منفی با غذاخوردن شود.
اگر در زمان درآمدن دندان، چند هفته/ماه است که غذای کمکی را شروع کردهاید، به روال معمول خود برای وعدهی غذایی ادامه دهید. این به کودک کمک میکنه بدونه باید منتظر چه چیزی باشه و همچنین وقتی کودک بهتر شد، شما هم راحت تر میتونید به وضعیت «نرمال» برگردید. اگر چند روزی کمتر از همیشه غذا خوردند نگران نشوید. چیزی که مهمه این هست که، در وعدههای غذایی به یک برنامه روتین پایبند باشید، اما اگر کودکتون نمیخواهد چیزی بخورد اصلا نباید بهش فشار بیارید و مجبورش کنید. زمان غذا، کنار کودکتون بنشینید و خودتون هم باهاش غذا بخورید تا کودکتان شما را ببیند و متوجه اهمیت غذا بشه. حتی اگر نیاز داشت هنگام غذا او را در اغوش بگیرید.
قرار نیست همه ی بچهها هنگام دندان درآوردن از غذا خوردن امتناع کنند، بنابراین ممکنه کودک شما در پروسه دندان در اوردن باشه و اشتهای کاملا طبیعیش رو هم داشته باشه. خب این خیلی خوب است! از آن استقبال کنید و به دادن غذاهای معمول ادامه بدهید.
کودکم در حال دندان در اوردنه، چه غذاهایی رو بهتره براش درست کنم؟
در عین حالی که هیچ غذایی وجود ندارد برای تغذیه نوزادان در حال دندان درآوردن «بهترین» غذا باشد، اما برخی غذاها ممکن است به بهبود برخی علائم در کودک شما کمک کنند.
از جمله :
- ماست
- خیار –پوست بکنید و به نازکی برش بزنید
- میوه های نرم مثل طالبی، انبه، توتفرنگی، موز
- بستنی یخی برای کودکان بزرگتر
- آووکادوی نرم
- غذاهای نرم مثل سالمون و ماهی قزل الا ، حمص، ، پنکیک، مافین یا املت
- غذاهایی که بتونند آن را بجوند، مثل بیسکویتهای دندانی ، تکه ای از نان ، هسته انبه –مطمئن شوید هر غذایی که به کودک میدهید متناسب با مهارتهای کودکتون در گاز زدن و جویدن باشه
- اوتمیل و پوره ها میتونند یکی دیگه از انتخاب های بسیار خوب برای این بازه باشند، چون خوردن آنها برای کودکی که در پروسه دندان در اوردن هست راحتتره.
زمانی که کودک شما درگیر درد دندان است، هیچ مشکلی ندارد که بهش بیشتراز غذاهایی که «ترجیحمیدهد» یا غذاهایی که خوردنشون آسانتر است بدهید.
اما در نظر داشته باشید، فقط غذاهایی را که قبول کرده یا در لحظه ترجیح میدهد رو به او ندهید. مسئله ای نیست که اغلب این غذاها را بدهید یا آنها را همراه با غذاهای دیگه سرو کنید، اما هم چنان به دادن بعضی وعدههای غذایی و غذاهای استاندارد/عادی به طور همزمان ادامه دهید. به این ترتیب میتوان مطمئن بود که کوچولوی شما با تنوع غذاییای که به آن عادت داشت آشنا میماند و تنها به تعداد کمی غذای «امن» عادت نمی کند. اغلب در مشاوره ها هم میبینیم ایجاد این عادت اشتباه منجر به پسزدن طولانی مدت غذا و محدود شدن دایره غذایی پس از دندان در اوردن میشود.
برای پیشگیری از ایجاد عادت اشتباه، به حداقل رسوندن تغییرات عادات غذایی کودک و جلوگیری از اصراف غذاها چکار میتونیم بکنیم؟
- تلاش کنید غذایی مشابه غذای کودکتان بخورید، در این صورت میتوانید باقیماندههای دستنخورده را خودتان بخورید.
- در ابتدا غذا را در وعدههای کوچکتری بدهید تا غذای کمتری به هدر برود و قسمت دست نخورده را برای روز بعد در یخچال یا فریزر نگه دارید.
- اگر از چیزی که میخواهند بخورند اضافه دارید، به آنها بدهید. حتی اگر از غذاهایی باشد که ترجیح میدهند.
- اطمینان یابید که وعدههای غذایی بدون هرگونه فشاری هستند. فشار آوردن به کودک هنگام غذا، باعث کاهش میل او میشود.
- به تدریج تمرکز خود را بر تنوع غذایی بگذارید و با آرام شدن مشکلات درآوردن دندان با ملایمت از دادن غذاهایی که «ترجیح میدهند» کم کنید.
وقتی حال کودکتان بهتر شد، سعی کنید تا حد امکان وعده های غذایی متنوع تری داشته باشید تا از پسزدن غذاهای دیگر جلوگیری کنید.
دندان درآوردن و خوردن شیر مادر
بسیاری از نوزادان ممکن است زمانی که در حال دندان درآوردن هستند، دفعات بیشتری شیر بخورند تا دردشان آرام شود. اما در برخی موارد، نوزاد ممکنه به خاطر ناراحتی دندانها، سینه مادر رو پس بزنه.
به شیر دادن ادامه دهید و اگر کودک شما شیر بیشتری میخواهد، به دفعات بیشتر به او شیر بدهید. سعی کنید به زمانبندی وعده های غذا پایبند باشید و بین وعدههای غذایی کمی فاصله بگذارید تا اشتهای کودک برای غذا خوردن حفظ بشه.
دندان درآوردن و تغذیه با شیرخشک
مانند نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، کودکانی که با شیشه شیر تغذیه میشوند هم ممکنه در هنگام دندان درآوردن تمایل بیشتری به شیر داشته باشند. شیر یک منبع کالری آسان برای آنها است در حالی که ممکن است تمایلی به خوردن نداشته باشند، همچنین تغذیه با شیشه برای آنها آرامش بخش است.
سعی کنید تا حد امکان در مورد ترکیب شیر و غذای کمکی یک برنامه روتین داشته باشید، اما اگر کودک چند روزی علاقه بیشتری به شیر نشان داد و کمتر به غذای کمکی علاقه داشت نگران نشوید. همانطور که در مورد شیر دادن مهم بود در مورد تغذیهی تکمیلی نیز مهم است که به واکنش کودک توجه کنیم، بنابراین بگذاریم کودک ما را در رابطه با غذای مورد نیازش هدایت کند.
وقتی شیر و تغذیهی تکمیلی هر دو با هم هستند، ممکنه کودک بیشتر از شرایط عادی غذا بخورد، تلاش کنید بین شیر و غذای کمکی فاصله مناسب رو در نظر بگیرید که هم برای غذای کمکیش و هم برای شیر اشتها داشته باشه و به برنامهی غذاییای که براش تنظیم کردید پایبند بمانید.
زمانی که کودک دندان درمیآورد باید از دادن بعضی غذاها پرهیز کنیم؟
هیچ غذایی وجود نداره که کودک در زمان درآوردن دندان باید به طور خاص از آن اجتناب کند. اما ممکنه به دلیل ناراحتی دهان و لثه، خوردن بعضی غذاها براشون مشکل تر باشه.
همانطور که گفتم، از این که کودکتون بعضی غذا ها رو پس میزنه و بعضی غذاهارو مکررا و با میل درخواست میکنه نگران نشید. فقط به دادن غذاهای متنوع ادامه دهید و تا آنجا که ممکن است به وعده های غذایی "عادی" پایبند باشید، اما غذاهای ترجیحی را کمی بیشتر به او بدهید.
چون بچه ها با یکدیگر متفاوت هستند، شما باید بررسی کنید چه چیز برای کودکتون مناسب است. بعضی بچه ها ممکنه غذاهای ترد و بعضی غذاهای نرم را ترجیح بدهند.
بچهها وقتی در پروسه دندان در اوردن هستند دوست دارند چیزی داشته باشند که مدام بجوند. براشون اسباب بازی های امن مخصوص درد دندان رو فراهم کنید، حتی جویدن قاشق های مناسب هنگام غذا هم میتواند لثه کودک رو کمی آرام کند. خصوصاً قبل از وعده های غذایی به کودک کمک کنید تا حدی لثههایشان را آرام کنند.
امیدوارم این وبلاگ به هر کدام از شما والدین عزیزی که درگیر غذا دادن به کودکتون در پروسه دندان هستید، کمک کرده باشه!